Guide for riktig vask av bilen

En grundig bilvask er ikke bare viktig for å holde bilen din skinnende ren, men også for å bevare lakken, unngå rust og for å bevare blankheten lenger.

Har du en bil som er fin i lakken, eller skal bli fin, holder det seg blankt lenger om du bruker riktig metode når du vasker. En god vask sørger dessuten for å beskytte lakk, unngå rust og bevare blankheten lenger.

Vask bil i riktig vær

Det mange ikke tenker over er hvordan været er når du vasker bil.

Hvis det er sterk sol, risikerer du at vann, avfetting og såpe tørker raskt inn, noe som gir merker og stygge flekker i lakken. Hvis du velger å vaske i fint, varm vær, bør du konsentrere deg om mindre områder om gangen og skylle av ofte (før det tørker inn) med vann.

På en overskyet dag, slipper du å bekymre deg for at såpen tørker inn.

Finn først frem alt du trenger

Du sparer mye tid på å gjøre alt klart før du setter i gang med selve bilvasken. For å unngå riper, bør du være oppmerksom på at utstyr som skal være i direkte kontakt med lakk, holdes langt unna bakken eller andre møkkete steder.

Start med en god forvask

For en mest mulig skånsom vask, bør du alltid starte med en grundig forvask. Forvasken går ut på å få bort mest mulig skitt, uten at du berører bilen. Den beste forvasken oppnår du ved å bruke en god høytrykkspyler og skumkanon.

  • Smuss og skitt løsnes ved hjelp av avfettingsmiddel, som til eksempel Tartech Xtra. Virketiden er normalt 3-5 minutter.
  • Legg deretter en god såpe til forsvask, som til eksempel Kenotek 4000. Denne kan gjerne legges oppå avfettingen.

Avfettingsmiddel som Tartech Xtra sprayes på nedenfra og oppover for å hindre at det oppstår rennemerker. Du trenger normalt ikke bruke avfetting høyere opp enn til underkant av rutene, og hvis bilen ikke er spesielt skitten, er det ikke nødvendig med avfetting på panser eller bagasjeluke.

På sommeren er det sjelden nødvendig å bruke avfetting på hver vask. På vårparten derimot, kan du gjerne bruke en god metallpartikkelfjerner som Wheel Cleaner Ultra på de laveste panelene (for å ta bort inngrodde partikler fra lakken).

Ikke glem felg og motorvask

Etter en god forvask, fortsetter du på felger for å gjerne smuss, bremsestøv og asfaltflekker. Du sparer mye tid ved å bruke en god felgbørste sammen med Kenotek Wheel Cleaner Ultra.

Motorvask kan du til fordel utføre nå, før du setter i gang med håndvasken. Det er ikke nødvendig å vaske motoren hver gang du vasker bilen, men det bør gjøres 2-3 ganger i året for å fjerne støv og eventuelle rester av olje.

Sørg for at motoren alltid er kald når du vasker den. Beskytt eller dekk til elektriske komponenter som dynamo, fordeler og batteri hvis disse sitter utsatt for vann. For det best resultat kan du benytte Kenotek 4000 og en god børste for å løsne skitt, før du spyler forsiktig av med hageslangen.

Det er viktig at du ikke flommer motoren med vann. Alternativt, kan du bruke en fuktig klut i stedet for å skylle med slange, og bare tørke bort det verste av skitt og støv.

Etter forvask, håndvasker du bilen

Når du er sikker på at du ikke får fjernet med smuss og skitt uten å berøre bilen, håndvasker du den for best resultat. Bruk gjerne en pH-nøytral såpe som Kenotek Snow Foam Shampoo eller tilsvarende.

Når du håndvasker bilen, er det en fordel å bruke to bøtter: En bøtte til rent såpevann, og en annen med rent vann for å skylle av svamp eller vaskehanske underveis.

Vask bilen fra taket og ned. Nedre dørpaneler og dørkarmer vaskes helt til slutt. For best resultat, kan du til fordel bruke en detaljkost for å komme bedre til i alle kriker og kroer.

Clay eller kitt brukes bare når bilen skal poleres

Selv etter en skikkelig håndvask, vil du mest trolig fortsatt kjenne nupper i lakken, særlig på nedre dørpaneler. Disse fjernes enkelt ved hjelp av clay eller kitt. Bruker du clayen riktig, er dette den mest skånsomme metoden som ikke skader lakken.

Clay er noe som alltid brukes før polering, men bør ikke brukes ellers. Når du bruker clay risikerer du det som kalles for marring, med mindre du er veldig forsiktig og bruker en myk clay.

Når du bruker clay, er det viktig at du bruker rikelig med smøremiddel eller en dedikert lube. Jobb deg systematisk ovenfra og ned, da får du tatt unna de reneste områdene først.

Tørk bilen med egnet håndkle

Etter en god vask, bør du alltid tørke bilen med egnet håndkle, som til eksempel Twisted Towel eller tilsvarende. Dette suger effektivt opp vann, og hindrer at det danner seg kalkringer.

Når du tørker bilen, bør du alltid jobbe deg ovenfra og nedover på bilen.

DEL INNLEGGET